Autopech in het buitenland

30 augustus 2021

Stel, u gaat in de zomervakantie met de auto naar het buitenland en plotseling begint er op uw dashboard het motormanagement lampje te branden. Het is niet verstandig om het waarschuwingslampje te negeren, dit kan namelijk gevaarlijke situaties op de weg opleveren. Het is verstandig om naar een dichtstbijzijnde garage te rijden, maar bent u daar wel voor verzekerd? 

Voorbereiding

Het is erg belangrijk dat u alle nodige voorbereidingen hebt getroffen indien u aan een autovakantie begint. Zorg ervoor dat uw auto alle nodige onderhoud heeft gehad. Daarnaast is het bruikbaar om de bandenspanning, koelvloeistof en het oliepeil van de auto te controleren dan wel aan te vullen indien nodig. Om tijdens het rijden voldoende zicht te hebben is het noodzakelijk dat het ruitensproeierreservoir is aangevuld. Door nodige voorbereiding te treffen, vergroot u de kans om zonder enige complicaties de reis voort te zetten.

Groene kaart 

De groene kaart, welke ook wel het internationaal verzekeringsbewijs of IVB wordt genoemd, is een bewijs dat uw auto in het binnen- en buitenland is verzekerd. Op deze groene kaart is ook terug te vinden wat u moet weten bij schade of pech onderweg en de belangrijkste gegevens over uw autoverzekering. Zoals de landen waar u verzekerd bent, welk kenteken er is verzekerd, in welke periode de verzekering geldig is, het groene kaartnummer, contactgegevens van uw verzekeraar en contactgegevens van hulpdiensten. De groene kaart wordt verstrekt bij het afsluiten of het verlengen van uw autoverzekering. U bent binnen Europa niet verplicht om de groene kaart bij u te hebben, voor uw caravan is het in sommige Europese landen wel verplicht. Het wordt aangeraden om de groene kaart altijd bij u te hebben.

Verzekering

Via diverse autoverzekeringen of reisverzekeringen kunt u pechhulp aanvullend meeverzekeren, bij een autoverzekering kan het bij een WA-dekking alsook de beperkte of volledige casco dekking. U bent niet verplicht om het aanvullende mee te verzekeren, u kunt ook lid worden van een pechhulpdienst, bijvoorbeeld de ANWB. Er zijn meerdere pechhulpopties, zo is er (1) pechhulpdekking ter aanvulling op uw autoverzekering, (2) abonnement op specialistische pechhulpverleningsdienst, (3) Pechhulpservice via autodealer, (4) losse pechhulpverlening ‘on demand’ en (5) automobilistenhulp via de reisverzekering. U bent niet verplicht om een verzekering voor pechhulp af te sluiten.

Pechhulp zonder abonnement.

Er zijn steeds meer aanbieders bijgekomen die pechhulp aanbieden zonder dat u een abonnement hoeft af te sluiten, voorbeeld van een verzekering is RoadGuard. Bij pechhulp zonder abonnement betaalt u alleen wanneer u ook daadwerkelijk pech hebt. Het is verstandig om eerst te  kijken naar de meest voorkomende pechgevallen, hierdoor kunt u beter inschatten op basis van uw auto of u er  voordeel uithaalt om geen abonnement af te sluiten. De ANWB heeft een top 10 met de meest voorkomende pechgevallen opgesteld, welke als volgt luidt:

  1. Problemen met starten/kapotte accu;
  2. Lekke of lege band
  3. Kapotte dynamo (wordt geen stroom meer geleverd aan de accu);
  4. Sleutels in de auto laten liggen, maar de deur is in het slot gevallen;
  5. Kapotte lamp;
  6. Verkeerd getankt;
  7. Kapotte koppakking;
  8. Gebroken distributieriem;
  9. Koppelingskabel kapot; en
  10. Diverse technische storingen.

Veel mensen kiezen steeds vaker voor pechhulp zonder lidmaatschap. Dit komt doordat een abonnement of een lidmaatschap op jaarbasis flink in de kosten kan lopen, indien u geen pech hebt. Vaak betaalt u bij een verzekering maandelijks een bepaald bedrag, zonder dat u misschien daadwerkelijk pech of schade hebt dat jaar.

Tot slot

Indien u een pechhulp verzekering hebt lopen, kunt u het beste in de voorwaarden kijken, hierin staat welke dekking wel en niet onder de verzekering valt. Hebt u geen verzekering voor pechhulp? Geen zorgen, u kunt ook zonder abonnement, geholpen worden voor pech. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld bij RoadGuard terecht.

Hebt u verdere vragen met betrekking tot autopech in het buitenland? Neem dan contact met ons op via info@juristenzwolle.nl of 038-2022738 om uw mogelijkheden te bespreken.

 

Meer blogs over
juridisch