Algemene voorwaarden

 

De welbekende ‘kleine lettertjes’ worden door veel mensen voor lief genomen en het vakje ‘ik ga akkoord’ wordt aangevinkt, zonder dat de voorwaarden daadwerkelijk gelezen of zelfs geopend zijn.

Toch kennen algemene voorwaarden een bijzonder belangrijke functie; ondernemers kunnen zich hiermee indekken en consumenten weten beter waar ze aan toe zijn.

 

Voor ondernemers

Met algemene voorwaarden kunt u als ondernemer uw bedrijfsbelangen bij voorbaat beschermen. Als deze op de juiste manier aan de klant worden gepresenteerd, zijn uw algemene voorwaarden van toepassing op alle overeenkomsten met uw klanten. Goede algemene voorwaarden zorgen ervoor dat zowel u als uw klanten beter weten waar zij aan toe zijn, en kunnen uw rechtspositie versterken, bijvoorbeeld op moment dat er onverhoopt iets misgaat. Denk bijvoorbeeld aan een situatie waarin het door u geleverde product of de door u geleverde dienst niet voldoet aan de verwachtingen van de klant: algemene voorwaarden kunnen uw bedrijf in zo’n geval beschermen. Neem hiervoor ook eens een kijkje bij non-conformiteit.

Wij kunnen u helpen met het opstellen van uw algemene voorwaarden, of uw huidige bestaande algemene voorwaarden onder de loep nemen, controleren op actualiteit en juistheid, en deze aanvullen waar nodig, zodat u en uw bedrijf nog beter beschermd zijn. Daarnaast geven we u graag advies over het ter hand stellen van uw algemene voorwaarden, zodat u zeker weet dat deze van toepassing zijn op de overeenkomsten tussen u en uw klanten. Neem gerust contact met ons op.

 

Voor consumenten

Algemene voorwaarden kennen ook een keerzijde. De ‘kleine lettertjes’ kunnen voor consumenten soms vervelend uitpakken. Als u bijvoorbeeld iets koopt via het internet, komt u de zin: ‘ik ga akkoord met de algemene voorwaarden’ zonder meer tegen. Nietsvermoedend kruist u het vakje aan zodat u uw aankoop kunt afronden. Wanneer er onverhoopt iets misgaat, beroept de verkoper zich op zijn algemene voorwaarden, en weet u eigenlijk helemaal niet waarmee u akkoord bent gegaan.

Het kan zijn dat de algemene voorwaarden in strijd zijn met de zogenoemde grijze of zwarte lijst. In dat geval kunnen de algemene voorwaarden (of een bepaling daaruit) ongeldig zijn. Daarnaast kan het zo zijn dat de verkoper de algemene voorwaarden niet op de juiste wijze aan u heeft gepresenteerd. In deze gevallen kan het zijn dat de verkoper onterecht een beroep doet op zijn algemene voorwaarden en daarom niet geldig zijn. Lees voor meer informatie over algemene voorwaarden onze blog!

 

Wilt u weten hoe het ervoor staat met uw algemene voorwaarden, wilt u gebruik maken van onze diensten, of hebt u een andere vraag over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via 038 – 2022 738, of stuur een e-mail naar info@juristenzwolle.nl. Wij staan u graag te woord om vrijblijvend de mogelijkheden met u door te nemen.

Terug naar Onze diensten