Non-conformiteit

 

Non-conformiteit: een dure term die kort gezegd inhoudt dat een product niet voldoet aan de verwachtingen die je daaraan mag stellen. Stel dat je een nieuwe auto koopt en deze stopt na twee weken met rijden, of je koopt een nieuwe telefoon en die wil na twee maanden al niet meer opladen. Kun je dan terug naar de verkoper, en is die dan verantwoordelijk voor het herstel of voor het vervangen van je product?

In sommige gevallen – en zeker wanneer het gaat om producten die rechtstreeks van de producent komen – hebt u fabrieksgarantie. Dat is een ‘zwaarder’ soort garantie waarbij u soms zelfs een nieuw product ontvangt. In het geval van bijvoorbeeld een tweedehands product, daarentegen, is eerder sprake van non-conformiteit. Als dat zo is, is de verkoper verantwoordelijk voor het herstel van het product, of, indien dat niet mogelijk is, voor het vervangen van het product.

Maar… hoe wordt non-conformiteit vastgesteld? Hoe lang heb je garantie op een product, en moet je daar eigenlijk voor bijbetalen, of is dat een recht dat je hebt als koper? En hoe oefen je dat recht dan uit?

Anderzijds is er de kant van de verkoper: moet je dan maar blindelings ieder gebrek herstellen? Is er bij een gebrek direct sprake van non-conformiteit? En wat als de koper je niet de kans gunt om herstel te realiseren?

Om dit vast te stellen staan de volgende vragen centraal.

Wat mag je redelijkerwijs van het product verwachten?

Wat zijn je verplichtingen als koper?

Wat zijn je verplichtingen als verkoper?

Welke route moet worden gevolgd op moment dat er daadwerkelijk sprake is van non-conformiteit?

Voor meer informatie en uitleg over non-conformiteit, wettelijke garantie en de verplichtingen van koper en verkoper, bekijk deze blog eens: Wettelijke garantie en non-conformiteit.

Bent u benieuwd hoe het bovengenoemde moet worden beantwoord in uw geval, of een kwestie waarin wij u onze hulp kunt gebruiken? Neem dan contact met ons op via 038 – 2022 738, of stuur een e-mail naar info@juristenzwolle.nl. Wij staan u graag te woord om vrijblijvend de mogelijkheden met u door te nemen.

Terug naar Onze diensten