Overeenkomsten zijn overal. Veel overeenkomsten worden zelfs gesloten zonder dat partijen daar erg in hebben: u stopt onderweg naar uw werk bij de koffiezaak om de hoek en bestelt een cappuccino. U houdt uw betaalpas of uw telefoon voor het pinapparaat, en een paar minuten later stapt u met een cappuccino weer in de auto. Zonder twee keer nadenken hebt u net een koopovereenkomst gesloten met de koffiezaak.
Afspraken tussen partijen
Om een overeenkomst te ontleden moet worden gekeken naar wat nu daadwerkelijk de gemaakte afspraken tussen partijen zijn. Welke verplichtingen heeft partij A, en welke rechten? Welke verplichtingen van partij B staan daartegenover, en welke rechten verwerft partij B?
In het geval van het bestellen van een kop koffie, is dat makkelijk te ontleden. Op moment dat u een cappuccino bestelt, hebt u als partij A de verplichting te betalen, en in ruil daarvoor hebt u recht op uw cappuccino. Partij B – de koffiezaak – heeft andersom dus de verplichting u uw cappuccino te serveren, en heeft in ruil daarvoor recht op betaling.
Overeenkomsten zijn er in alle vormen en er bestaat bijzonder veel vrijheid om een overeenkomst invulling te geven. Toch zijn er zogeheten dwingende bepalingen uit de wet waarmee rekening gehouden moet worden, zeker als er sprake is van een overeenkomst tussen een bedrijf en een particulier.
Tussen particulieren onderling en bedrijven onderling zijn de regels weer anders en zeker tussen bedrijven bestaat nog meer vrijheid. Het is dan ook niet gek dat er af en toe discussie bestaat over de inhoud en de uitvoering van overeenkomsten.
Wat als één van die partijen zich niet aan de afspraken houdt?
Zo lang beide partijen het eens zijn met de afspraken uit de overeenkomst en zich daaraan houden, zijn overeenkomsten een mooie manier om afspraken vast te leggen. Wanneer u een cappuccino bestelt, is er weinig twijfel over wat de afspraken zijn. Veel overeenkomsten zijn echter ingewikkelder, en partijen krijgen dan ook geregeld discussie over de uitvoering van de overeenkomst.
Zo kan het zijn dat partij A vindt dat zij zich aan de afspraken heeft gehouden, maar dat partij B vindt van niet. Partij A heeft bijvoorbeeld voor partij B een keuken gemonteerd, en vindt dat dat goed is gegaan, terwijl partij B vindt dat de keukenkastjes scheef zitten, de oven niet op de juiste plaats zit, en dat de verkeerde grepen zijn geïnstalleerd. Er kan dan sprake zijn van een tekortkoming in de nakoming, of zelfs van wanprestatie.
Wat wij voor u kunnen doen
Wij zijn gespecialiseerd in overeenkomstenrecht en bij vragen of in geval van een geschil helpen wij u graag verder. Wilt u weten welke verplichtingen een overeenkomst over en weer met zich meebrengt, of wilt u de inhoud van een overeenkomst op juistheid en rechtsgeldigheid laten controleren? Wilt u weten of één van de partijen zich niet aan de afspraken heeft gehouden, of er misschien sprake is van wanprestatie?
Het kan ook zijn dat het geschil al is ontstaan, of dat u zelfs al verwikkeld bent geraakt in een juridische procedure. Wij staan u graag bij. Neem contact met ons op via 038 – 2022 738, of stuur een e-mail naar info@juristenzwolle.nl. Wij staan u graag te woord om vrijblijvend de mogelijkheden met u door te nemen.