ZZP versus loondienst

07 december 2020

Wat is het verschil tussen zzp’ers en mensen in vaste dienst? Waarom kiest men ervoor om zzp’er te worden? En wat zijn de voor en nadelen? Tussen iemand in loondienst en een zzp’er is er soms nauwelijks verschil te zien. Sommige zzp’ers werken een half jaar of langer voor een bedrijf waar ze elke ochtend op een vaste tijd aanwezig moeten zijn net als alle andere werknemers. Ook zijn er zzp’ers die voor minstens vijf verschillende opdrachtgevers werken en zelf hun tijd indelen. Van buitenaf wordt niet snel herkend of iemand als zzp’er bij een bedrijf werkt of in loondienst.

Tussen werknemers en zzp’ers zijn de verschillen wel groot als het gaat om verzekeringen en voorzieningen. Meer dan de helft van de werknemers bouwt automatisch pensioen op. Als ze ziek zijn, worden ze doorbetaald en tijdens de vakantie gaat hun loon gewoon door. Ook krijgen ze wel eens ‘een extraatje’, denk aan vakantiegeld en bij werkloosheid is een werkloosheidsuitkering vrijwel altijd verzekerd. Voor zzp’ers zijn deze extraatjes niet van toepassing. Als zij een inkomen willen bij ouderdom, werkloosheid of ziekte, moeten ze daar zelf voor zorgen.

Waarom worden mensen zzp’er?

Mensen kiezen ervoor om liever als zzp’er verder te gaan dan dat ze als werknemer bij een werkgever aan het werk gaan. Ze maken deze keuze om verschillende redenen. Ze willen vaak zelf bepalen hoe ze hun werk doen en hoe ze hun tijd willen indelen. Denk bijvoorbeeld aan het makkelijker kunnen combineren van werk en zorg voor hun kinderen. Een andere reden om te gaan werken als zzp’er kan zijn dat de verwachting van het loon een stuk hoger ligt dan wat iemand in loondienst voor een werkgever zou verdienen, terwijl ze dezelfde werkzaamheden zouden uitvoeren.

Sommige zzp’ers hebben ook geen keuze. Veel zelfstandigen in de bouw, horeca of logistiek zouden liever in loondienst werken, maar kunnen alleen werk vinden voor zzp’ers. Zo werkten sommige zzp’ers voorheen prima in loondienst en het liefst zouden ze zo doorgaan, maar niet elke werkgever ziet dat zitten. Werknemers brengen verplichtingen en verantwoordelijkheid met zich mee. Een werkgever huurt soms dan ook liever zzp’ers in die werk kunnen uitvoeren op het moment dat het druk is. Op momenten dat het minder druk is, hebben die zzp’ers simpelweg een tijdje geen opdrachten. Dit komt vooral veel voor in sectoren als de bouw of journalistiek.

Voordelen

Een zzp’er geniet van veel vrijheid en flexibiliteit. U bent uw eigen baas en bepaalt daarmee grotendeels uw eigen werktijden, regels en planning. Ook heeft u de vrijheid om uw eigen prijs te bepalen en daarnaast welke opdrachten u aan wilt nemen en welke koers u wilt varen. Daarnaast is het als zzp’er mogelijk om bij meerdere opdrachtgevers werkzaam te zijn. Daarmee is het werk vaak gevarieerd en breidt u uw netwerk snel en gemakkelijk uit. Dit neemt niet weg dat er genoeg zzp’ers zijn die liever bij een en dezelfde opdrachtgever werkzaam zijn.

Nadelen

Als zzp’er hebt u geen vangnet. Als u niets regelt of spaart, bouwt u geen pensioen op en staat u er bij ziekte en/of arbeidsongeschiktheid alleen voor. Wel kunt u uzelf hiervoor verzekeren. U heeft echter vaak geen stabiel inkomen en moet zelf klanten binnenhalen. U werkt vaak alleen en niet met collega’s, waardoor een stukje sociaal contact in uw werk mist. Daarnaast heeft u ook een hoop administratie om bij te houden.

Werken in loondienst

Mensen die weinig tot geen risico willen nemen, kiezen vaak voor werken in loondienst. Werken in loondienst geeft meer zekerheid, omdat u onder een baas in een bedrijf werkzaam bent. Dit neemt bepaalde vrijheden weg, maar biedt ook een bepaalde zekerheid.

Voordelen

Als u werkt in loondienst, zult u meer zekerheden genieten in de vorm van bijvoorbeeld pensioenopbouw, bepaalde verzekering en meer recht op verlof. U kunt hierbij denken aan de doorbetaling bij ziekte, het verzekerd zijn voor arbeidsongeschiktheid, verlof wanneer u zwanger bent of ouder wordt, of wanneer u voor een kind moet zorgen. U heeft een vangnet in geval dat u niet kunt werken, een stabiel inkomen en u hoeft uw eigen acquisitie niet te doen. 

Nadelen

Hier staat echter tegenover dat u vaak erg flexibel moet zijn ten opzichte van uw werkgever en veel bereidheid moet tonen om te werken. U bent minder flexibel wanneer het gaat om het indelen van uw uren en werktijden en u hebt hiermee aanzienlijk minder vrijheid op de werkvloer. U werkt volgens een bepaald stramien. Ook hebt u minder inspraak op de werkzaamheden die u uitvoert en de opdrachten die u toegeschoven krijgt. In veel beroepen zijn de werkzaamheden na een tijdje niet erg gevarieerd, wat kan leiden tot een ‘sleur’.

Daarnaast is de relatie tussen u en uw werkgever heel belangrijk. Het kan voorkomen dat de arbeidsverhoudingen tussen u en uw werkgever verstoord raken en dat kan grote problemen opleveren wanneer u tot in zekere zin afhankelijk bent van uw werkgever. U loopt bij een tijdelijk contract bijvoorbeeld het risico dat deze niet verlengd wordt.

Twijfelt u tussen zzp en loondienst of hebt u vragen over wat voor u het meest voordelig is? Neem dan contact met ons op via 038-2022738 of info@juristenzwolle.nl om uw mogelijkheden te bespreken.

Meer blogs over
bedrijfsadvies
bedrijfsadvies voor mkb-ondernemers