Strafrecht

Bent u aangehouden door de politie of als verdachte aangemerkt in een zaak? Of bent u verhoord door de politie en hebt u een dagvaarding ontvangen? Dit betekent in beginsel niets anders dan dat politie en justitie een vermoeden hebben. Dan is het van belang om uzelf goed te laten voorlichten door een jurist die u bij kan staan in het proces.  

Als u opgeroepen bent door de politie om als verdachte gehoord te worden, wordt u op het bureau uitgenodigd. Uw identiteit wordt vastgesteld door de politie, er wordt een foto van u gemaakt en uw vingerafdruk wordt afgenomen. Als u wordt aangehouden door de politie voorafgaande aan het verhoor, hebt u recht op vergoeding voor het nemen van een advocaat die u bij kan staan tijdens en voorafgaand aan het proces. Tijdens zo’n verhoor hebt u een aantal rechten:

  • ­Wanneer u niet volledig de Nederlandse taal spreekt hebt u recht op bijstand van een tolk;
  • Tijdens het verhoor en ook daarvoor hebt u recht op bijstand van een advocaat;
  • U hebt zwijgrecht;
  • Voordat uw verklaring wordt vastgesteld hebt u altijd recht om uw verklaring door te lezen en te corrigeren waar nodig.

Voordat u wordt verhoord door de politie mag u contact opnemen met een advocaat. Hij kan u bijstaan tijdens het verhoor.  Het handigste is om altijd na een oproep contact op te nemen met een advocaat. Hij kan u advies geven over uw proceshouding en de procedure uitleggen over hoe een verhoor loopt. Als u wilt dat uw verklaring goed op papier komt, kan de advocaat ook bijstand verlenen tijdens het verhoor. Een goede verklaring op papier is van groot belang bij een verdere procedure.  

Na het verhoor wordt er altijd een beslissing genomen over de afdoening van de zaak, deze beslissing wordt genomen door het OM. De officier van justitie kan menen dat u ten onrechte als verdachte bent aangemerkt of dat er geen bewijs is van de verdenking. Dan wordt de zaak geseponeerd door de officier van justitie. Seponeren wil zeggen dat de zaak niet wordt vervolgd voor een strafbaar feit. Ook is het mogelijk dat u wordt opgeroepen door de officier van justitie voor een OM-zitting of dat u gedagvaard wordt om voor de rechter te verschijnen.

Bent u geïnteresseerd in deze dienstverlening of hebt u vragen met betrekking tot ons aanbod? Neem dan contact met ons op via info@juristenzwolle.nl of telefonisch via 038-2022738. Onze specialisten staan u graag te woord om vrijblijvend de mogelijkheden met u door te nemen.

Terug naar Juridisch