Schenkingen

Schenken in Nederland kan vergaande belastingtechnische gevolgen hebben. De belasting die u over een schenking betaalt, wordt ‘schenkbelasting’ genoemd en kent verschillende tarieven. Deze tarieven zijn afhankelijk van de hoogte van de schenking en afhankelijk van de relatie tussen schenker en ontvanger. Zo is het belastingvrije bedrag bij een schenking die u van uw ouders ontvangt hoger dan wanneer u een schenking ontvangt van iemand die verder van u af staat. Ook wat u met het aan u geschonken geldbedrag doet, kan bepalend zijn voor het belastingvrije bedrag. De bedragen waarover u geen schenkbelasting hoeft te betalen zijn jaarlijkse bedragen. U kunt zo’n belastingvrije schenking dus ieder jaar ontvangen. U kunt vragen hebben als welke schenkingen voor het berekenen van de belasting bij elkaar worden opgeteld of bijvoorbeeld of schenkingen die u apart van uw gescheiden ouders hebt gekregen als een ‘enkele’ schenking dienen te worden gezien. Wij helpen u hier graag mee verder.

Vaak zitten aan deze belastingvrije schenkingen een aantal voorwaarden verbonden. Zo zijn er bepaalde voorwaarden gesteld aan van wie u de schenking krijgt en hoe hoog dit bedrag is. Echter, wanneer u de schenking gebruikt voor bijvoorbeeld het kopen van een woonhuis, kunnen er extra voorwaarden verbonden zijn aan binnen welk termijn u dit bedrag bijvoorbeeld moet gebruiken. Er is hier veel informatie over te vinden op bijvoorbeeld de website van de Belastingdienst en toch kan het voorkomen dat het u onduidelijk blijft welke tarieven en welke voorwaarden precies voor u gelden. Met dit soort vragen kunt u bij ons terecht. De hoogte van de bedragen tot waar u geen schenkbelasting hoeft te betalen zijn dan ook zeer variërend. Onder bepaalde omstandigheden gaat het over een bedrag van 2.208 en in andere gevallen kan het belastingvrije bedrag oplopen tot wel 103.643. 

Hebt u een vraag omtrent het doen of ontvangen van een schenking? U kunt vrijblijvend contact met ons opnemen via info@juristenzwolle.nl of telefonisch via 038-2022378. Onze juridische specialisten staan u graag te woord om vrijblijvend de mogelijkheden met u door te nemen.

Terug naar Financieel